Tehnici

Tehnicile pe care le folosim în producția de vitralii sunt variate, de la vitraliul aplicat (overlay), tehnica tiffany, cu sticlă colorată în masă, pictat la rece cu rășini sau fără, cu plumb în H, mozaic, până la cel cu sticla fațetată lipită cu lampa UV precum și tehnici mixte.

Vitraliul overlay, o invenție a secolului XX, dezvoltată în  SUA în anul 1974, constă  în aplicarea pe bucata întreagă de geam a unor filme speciale care imită sticla colorată în masă, apoi a plumbului autoadeziv care este acoperit cu un lac de protecție non-toxic ce-i conferă și un atribut estetic, putând fi și colorat. Astfel, există opțiuni de culoare pentru plumb – natur, antichizat, platinat, auriu, negru, cuprat, titan. Se pot aplica și sticle fațetate de tip bevels sau jewels, chiar și sticlă fuzionată. Tehnica nu urmărește o imitare a vitraliului clasic, ci oferă o alternativă economică și o tehnologie mai facilă,  adaptată  la noile materiale de construcții (lemn stratificat, tâmplărie PVC, aluminiu), permițând introducerea în spatiile private sau publice, ba chiar și în apartamente, atmosfera vitraliului clasic dar cu un cost mai mic și o perioadă de execuție mai scurtă. Soluția vitraliului overlay  se pretează spatiilor rezidențiale dar și de afaceri, atât la exterior, fiind rezistente la UV, umiditate și temperaturi scăzute, cât și la interior, cu diferite destinații, băi, dormitoare, luminatoare, pereți despărțitori, panouri scări, glasswanduri, oglinzi etc.

Vitraliile clasice sunt executate în tehnica mozaicului, sticla opalescentă fiind tăiată după modelul cartoanelor, fixate pe o șină de plumb moale, cu profil în H,  îndoită după contururile formei. Îmbinările se lipesc cu cositor și se chituiesc fisurile. Sticla poate fi supusă unor transformări suplimentare, șlefuire, pictare cu vopsea de pilitură metalică și recoacere (tehnică folosită îndeosebi la arhitectura religioasă).

Tehnica Tiffany înlocuiește plumbul cu banda de cupru autoadezivă care se cositorește, permițând detalii fine și profile curbe, inserții de pietre prețioase și sticlă fuzionată.

O altă tehnică de decorare  a suprafețelor vitrate este vitraliul contur, care constă în desenarea pe foaia întreagă de geam a unui contur din rășină și umplerea rețelelor create cu așa zisele culori vitrail, culori care nu necesită ardere, rezistente la umiditate.